Cesta do Itálie

Na začátku prázdnin jsme byly vyslány na formační výlet do Itálie, abychom hlouběji poznaly italskou kulturu, obohatily své apoštolátní zkušenosti a zdokonalily se v italském jazyce. Náš pobyt začal v malebném alpském městečku Saluzzo, kde nás srdečně přivítala místní komunita sester salesiánek. V této komunitě momentálně žijí tři sestry, které mají na starosti místní oratoř Dona Bosca, do jejíž činnosti jsme se aktivně zapojily. Během našeho pobytu se v oratoři konal příměstský tábor, kterého se účastnilo přibližně 200 dětí z různých kulturních prostředí. V Saluzzu jsme také navštívily místní komunitu Cenacolo, která zde byla založena před více než čtyřiceti lety. Milým překvapením pro nás bylo setkání s českou sestru Marií, která nyní v této komunitě působí.
Sestry salesiánky nám představily některé z krás okolí, jako například poutní místo svaté Anny v horách či cisterciácký klášter.  
Po čtrnácti dnech strávených v Saluzzu jsme se přesunuly do jiné komunity sester FMA v Turíně. Zde jsme si prohlédly Valdoco – místo, kde Don Bosco naplno začal své dílo a kde se nachází nádherná bazilika Panny Marie Pomocnice, a další místa spojená s jeho životem. Také jsme podnikly malý výlet do Chieri, kde Don Bosco studoval, pracoval a rozhodoval se o své životní cestě. Další den jsme se připojily ke skupině sester, které se připravují na věčné sliby, a společně jsme navštívily rodiště Dona Bosca. Poslední den jsme zavítaly do domu, kde salesiánské kandidátky z mnoha zemí prožívají období postulátu, který je součástí jejich formace.
Celkově jsme v Itálii strávily téměř tři krásné týdny, naplněné studiem italštiny, modlitbou, setkáními a apoštolátní činností. Opálené a obohacené na duchu jsme se vrátily domů do Prahy.
Novicka Maruška a aspirantka Anička

Více foto zde.