Jak rozmanitě se dá slavit český patron

Jak rozmanitě se dá slavit český patron

28. září slavíme v České Republice patrona našeho národa, svatého Václava. Přinášíme Vám zprávy, jak rozmanitě se dá tato slavnost pojmout 🙂

Tak naše sestra Lenka Vaculová, tohoto času v Praze Karlíně, se zúčastnila přímo ve Staré Boleslavi ranní mše svaté v kryptě kostela svatého Kosmy a Damiána. A sestrám k obědu přivezla limitovanou edici svatováclavského piva 🙂

To v Brně naše sestra Majka Kučerová slavila svatého Václava prací. Skupina dobrovolníků ze salesiánského střediska z Brna Žabovřesk se již podruhé vydala na Severní Moravu pomáhat lidem zasaženým povodněmi. Oslavovali tedy našeho svatého patrona v gumákách a pracovních rukavicích s lopatami a krumpáči. 

Naše sestry v Plzni šíří úctu ke svatému Václavovi mezi dětmi zvláště hravou formou. Celý týden před zmíněnou slavností byl ve znamení poznávání života svatého Václava formou luštěnek a kvízů. Zúčastnily se jak děti, které chodí do střediska, tak žáci 4. třídy Církevní základní školy, kde učí sestra Maki Hanáková. Aby toho nebylo málo, konal se i Svatováclavský turnaj v házení míčků na terč. A na každého čekala sladká odměna.

Letos se sláva svatého Václava dostala i za hranice naší země. Sestra Jana Marková slavila v Římě svatého Václava jednak v komunitě, kde sestrám připravila gamebook o životě svatého Václava, jednak přímo v bazilice svatého Petra u obrazu našeho patrona spolu s českou komunitou v Římě a poutníky.

Jak vidíme, svatý Václav se dá oslavovat různě. Doufáme však, že ho každý z vás oslavil hlavně modlitbou za náš český národ a sobotní den strávil podle svého gusta a svých možností.

CIME

CIME

CIME je organizace sester salesiánek, která sdružuje představené všech provincií Evropy a Blízkého východu, tedy celkem 22 provincií, které jsou přítomné v 32 zemích převážně Evropy a středního východu. Každoročně v září organizuje duchovní cvičení pro všechny provinciální představené, která se letos uskutečnila v malém městečku Alí Terme na Sicílii.

Sestry tam mají přímo na pláži dům s poutním kostelem Panny Marie Pomocnice, ve kterém jsou uloženy ostatky blahoslavené setry Magdaleny Morano, která zde založila mnoho škol a dalších zařízení pro děti a mládež. Místní ji mají ve velké úctě, vděčni za to, že do jejich kraje přinesla vzdělání a kulturu. Více zde.

Kromě duchovních cvičení CIME slouží také ke sdílení a poznávání naší různosti, vzájemné pomoci, k propojování a plánování společných mezinárodních akcí na úrovni Evropy. Letos jsme plánovaly Evropské setkání salesiánek, které se uskuteční v lednu 2025 v portugalské Fatimě. No a nechybělo ani společné poznávání krásné Sicílie, která je velmi pohostinná, má dobré jídlo, teplé moře, starověkou minulost, sopku Etnu a velmi usměvavé lidi.  Více foto zde.                                       Zdeňka Švédová

 

Den církevního školství

Den církevního školství

16.září je tradičně dnem církevního školství. Svatá Ludmila sice nebyla oficiální učitelka, ale svatého Václava vychovávala ke křesťanským hodnotám, takže je dobrou patronkou církevního školství 🙂 

Tradičně se žáci naší Církevní střední školy Jana Boska v tento den účastnili mše svaté v katedrále svatého Víta pro Pražské církevní školy. Více o tom nám řekne sestra Zuzka Magerová, která žáky doprovázela.

“Den církevního školství se žáci druhých tříd oboru Pečovatel i Ošetřovatel vydali oslavit do svatovítské katedrály. Počasí jim moc nepřálo, vynahradila jim to ale krása katedrály, kterou byli žáci unešení. Většina z nich tam byla poprvé a po mši svaté, kterou celebroval otec arcibiskup Jan Graubner, si v klidu tuto krásu mohli vychutnat bez přítomnosti turistů. Během kázaní je otec arcibiskup povzbudil, aby se nebáli přemýšlet, ptát se a hledat souvislosti. Také jim připomenul, že na zvládaní obtíží nejsou sami, a že Bůh je vidí jako vzácné a krásné lidi. A protože k slavení patří i pohoštění, tak se žáci s radostí zastavili na občerstveni v Mc Donaldu 🙂 “

V Hradci se budou dít věci!

V Hradci se budou dít věci!

Přijměte pozvání (nebo zprostředkujte) na různé akce, které naše sestry z Hradce Králové nabízejí pro ženy i mládež. A kdo není z Hradce a okolí, může tyto akce doprovodit modlitbou za účastníky i vedoucí. Děkujeme sestrám za jejich pastorační nasazení.

Konkrétně jsou to tyto akce:

  • večer chval
  • příprava na biřmování
  • duchovní obnova pro ženy

Informace k aktuální bezpečnostní situaci

Informace k aktuální bezpečnostní situaci

I naše Církevní střední škola Jana Boska v Praze – Karlíně, jako mnoho dalších, obdržela v minulém týdnu výhrůžné emaily. Situaci bereme vážně, riziko pravidelně vyhodnocujeme a vedení školy je v kontaktu s policií ČR.

Společně se školou a místní komunitou jsme se dohodli na posílení preventivních opatření, mezi která patří pravidelné prohlídky prostor a omezení přístupu do budovy školy.

Rozšířená rada na Lipinách

Rozšířená rada na Lipinách

Požádali jsme sestru Majku Tkadlecovou, jednu z členek rady, aby nám přiblížila, co to znamená rozšířená rada, k čemu slouží a taky jak se sestry na této rozšířené radě měly 🙂

“O víkendu od 6. do 8. září 2024 proběhla na Lipinách tzv. rozšířená rada. Co to znamená? Provinční rada začala jednat už v pátek a v sobotu se tam sjely další sestry provincie, které by se rády zapojily do přípravy našeho společného putování v tomto školním roce. Při společném hledání témat a organizování různých formačních setkání provincie nám posloužily výsledky z dotazníku, na který sestry odpovídaly na konci minulého školního roku. Při práci jsme používaly synodální metodu a provázelo nás páteční evangelium Lk 5,33-39. Díky za skvělou moderaci sr. Zdeňce Švédové a sr. Lídě Rybecké. Ale samozřejmě nezůstalo jen u práce: společně jsme také slavili mši sv. a poté jsme poseděli i s P. Alanem Křišťanem SDB u ohně a grilování. Bonusem bylo krásné počasí, takže zájemkyně mohly spát “pod širákem” a pozorovat hvězdné nebe. Do neděle se ještě pár sester zdrželo, ale po společné mši sv. a snídani se rozjely do svých domovů a provinční rada dotáhla zbývající body z programu. Díky patří též sestrám, které pro nás připravily sobotní i nedělní oběd! Úkoly jsou rozdělené a za rok opět na viděnou!”

Děkujeme sestře Majce. Více foto zde.

Ohlédnutí za “Orlákem”

Ohlédnutí za “Orlákem”

Na konci srpna proběhly tradiční duchovní cvičení s doprovázením, o které se starají sestry FMA a bratři SDB. Letos tým tvořilo pět doprovázejících. Hlavní kazatelkou byla sestra Zdeňka Kůsová. Obnovit svůj vztah s Bohem přijelo 12 mladých lidí a my jsme poprosili jednu z účastnic, Bohunku Krňoulovou až ze západních Čech, aby nám přiblížila, co se na DC dělo a jak to tam probíhalo: 

“Pondělí, odpoledne. S některými se scházíme na vlakové zastávce v Čeladné, někdo přišel po svých, a někdo bloudil mlhou, ale nakonec taky dorazil. Přijeli jsme na Orlí hnízdo, abychom se duchovně cvičili. A že nám svaly posílily. Hned druhý den jsme totiž na pracovním předprogramu uklízeli dřevo k vysychání, poté pleli dlažbu a vymetali pavučiny ze všech rohů budovy. Odpoledne se skupinka odvážných horalů vydala na nedaleké sedlo pod Ondřejník. K večeru se pomalu začínají sjíždět i další účastníci a vyrážíme na pětidenní dobrodružství s Bohem!

Zbrojíme se tichem, Biblí a modlitbou. Z úryvků postupně vystupuje opakující se téma Boží hojnosti a radosti. Ať už se znovu s dalšími pěti tisíci nasytíme zázračně rozmnoženými rybami, nebo se vydáme se třemi králi poklonit Ježíškovi. Hospodin zas a znovu vystupuje z Písma jako dobrý a milostí přetékající Pán. V modlitbách nás dokáže překvapit, někdy jsou to slzy, jindy je to smích. 

Dny ubíhají, čas vyhrazený na dovolenou s Bohem se pomalu chýlí ke konci. V sobotu odpoledne probíhají poslední doprovázení a ticho se postupně rozplývá. Po večerní mši nás čeká slavnostní táborák, na kterém se jazyky otevírají už úplně. Sdílíme, co si z duchovních cvičení odvážíme. Jsou to různé drobné dárky od Boha, každý má svoje jedinečné, jsou to různé myšlenky, a hlavně je to sdílený pocit, že se sem vracíme jako domů. Pod širým hvězdným nebem pak zažijeme krásnou modlitbu biblickým tancem. Lepší kulisy na poslední společný večer od nebeského režiséra jsme si nemohli přát!

Neděle je věnovaná úklidu a zakončující mši svaté a poslednímu společnému obědu. Potom už se pomalu rozjíždíme do svých domovů. Trochu doufáme, že Bůh nezůstane jen tady nahoře, ale pojede s námi všude tam, kde ho budeme potřebovat. Jak jsme se mohli tento týden v Bibli přesvědčit, už několikrát se mu povedlo lidi takto překvapit. Ať v nás tato jistota z Boží lásky zůstává co nejdéle!” Více foto zde.

Naše misionářka Olga Landrová je v Česku.

Naše misionářka Olga Landrová je v Česku.

Tak už to jsou zase tři roky a je u nás na návštěvě salesiánka Olinka. Po krátké aklimatizaci tráví čas se svojí rodinou, setkává se s dobrodinci a pro zájemce pořádá besedy s povídáním o svém misionářském působení na Kubě. V září je možné ji potkat v Brně nebo na ostravsku. Koncem září zamíří do Říma na misionářský kurz, odkud se vrátí 9.  listopadu do ČR a 14. listopadu odlétá opět na Kubu. Olga pracuje v Camagüey, kde se sestry věnují chudým dětem a jejich rodinám, mají katecheze ve farnosti a středisko volného času. Jejich činnost je možné podpořit posíláním balíčků přímo na Kubu o hmotnosti do 3kg. Neposílejte větší, jinak sestry musí platit clo. Poslání jednoho balíčku stojí přibližně 500 Kč. Vhodným obsahem balíčku jsou školní potřeby (tužky, pastelky, ořezávátka, gumy, penál, pentelky, sešity zejména linkované …) a letní oblečení všech velikostí. Pro více informací kontaktujte přímo Olinku na olandrova@seznam.cz

 Odkaz na rozhovor v salesiánském magazínu zde

Poutě komunit na začátku šk. roku

Poutě komunit na začátku šk. roku

Jak u nás bývá dobrým zvykem, na začátku školního roku se naše komunity sejdou, aby naplánovaly společný život v komunitách, důležitá data a další věci k dobrému fungování komunit a děl. A protože víme, že lidskými silami toho zvládneme jen málo, zveme do nového školního roku Pána, aby byl s námi a s námi působil a vychovával. Nabízíme malý přehled, kam všude po České republice naše komunity putovaly kde prosily o ochranu.

Plzeň (Maki Hanáková): “Společně jsme se v neděli 1.9. vydaly na blízké poutní místo Vršíček, odkud jsme také krásně viděly do okolí (prostě vršíček 🙂 ) Kostel Navštívení P. Marie se nachází kousek od Rokycan.  V tomto krásném sluncem zalitém dni jsme sice po dobrém obědě putovaly jen malý kousek, ale společná modlitba a svěření se P. Marii je vždy posilující. Z poutního místa jsme pak jely dál přes Chrást, kde jsme mohly ještě prožít divadlo V. Marčíka ml., který hrál Malého prince. Moc hezky zpracované.”

 
Hradec Králové (Danka Fučíková): “V sobotu 31.8. se hradecká komunita – byť v trochu oslabeném složení – vydala na pouť s prosbou o požehnání do nového školního roku. Cílem se stal Borohrádek, kde jsme v kostele sv. Michaela archanděla prosily o jeho ochranu před zlem v jakékoliv podobě. Po modlitbě růžence a dobrém obědě jsme se vydaly pěšky hezkou krajinou do Žďáru nad Orlicí, kde jsme již nasedly do vlaku zpět do Hradce Králové. Ač se to bude zdát zvláštní, v naší blízkosti nepohybovali žádní lidé, které bychom mohly poprosit o fotku, musíte se tedy spokojit s našim selfie 🙂 “
 
Komunita Praha Kobylisy se vydala na pouť k sestrám Karmelitkám do Drast. Prohlédly si celý areál, který se krásně rozrůstá a pomodlily se v přilehlém parku růženec. 
 
Komunita v Brně se vydala na pouť do Nesvačilky, kde je krásná nová kaple. Napřed si sestry zašly na společný oběd do restaurace a potom si prohlédly novou kapli a pomodlily se. Alenka, nejstarší sestra, která už z domu nevychází, vše jistila modlitbou z Brna 🙂
 

Praha Karlín (Lenka Vaculová): “Také karlínská komunita se vydala na tradiční pouť, aby si vyprosila požehnání pro nový školní rok. Tentokrát byla naším cílem Panna Maria Vítězná na Bílé hoře v Praze. Na místo jsme se dopravily různými způsoby – tramvají, metrem, pěšky i na koloběžce… nicméně mši svatou i Veni Creator jsme prožily společně  s upřímnou prosbou o požehnání pro naše působení v našem domě i na všech ostatních místech, kde se snažíme sloužit a přinášet Ježíše a Jeho požehnání. Po mši jsme se společně vyfotily, abychom aktualizovaly naši komunitní fotku a po modlitbě růžence jsme se vydaly domů. Čekal nás výborný společný oběd, chvíle sesterského sdílení a kolem třetí hodiny se již některé sestry odebraly vítat děvčata, která se přijížděla ubytovat na internát. Den jsme zakončily modlitbou a adorací v kapli.”

 

 

Formační den v Karlíně

Formační den v Karlíně

V rámci přípravného týdne se ve středu 28.8. 2024 v domě Karlínské komunity uskutečnil formační den pro zaměstnance všech děl, která zde působí – střední škola Jana Boska, domov mládeže a mateřské školy Laura. Program začal společnou mší v kapli sv. Karla Boromejského, která posloužila jako krásný úvod do celého dne. Po mši jsme měli možnost přivítat nové kolegy ze střední školy a domova mládeže.

Formační den byl rozdělen do dvou částí. První část byla věnována tématu salesiánského charismatu, které je klíčové pro naši práci s mladými lidmi. Po úvodním slově sestry Marie Vavříkové jsme ve skupinkách diskutovali o tom, jak salesiánské charisma osobně vnímáme a jak ho můžeme rozvíjet v pracovním i osobním životě.

Druhá část programu se zaměřila na vedení krizové intervence. Pavol Janto, zkušený učitel našeho učiliště, nás seznámil se základními zásadami a postupy vedení krizového rozhovoru. Přestože plné pochopení této problematiky by vyžadovalo více času, program nám poskytl důležité základní znalosti a inspiraci k dalšímu studiu. V malých skupinkách jsme si následně vyzkoušeli praktický nácvik krizových situací, se kterými se můžeme ve své práci setkat.

Formační den byl obohacující nejen po profesní stránce, ale také sloužil jako milá příležitost k bližšímu seznámení celého pracovního týmu.