Formační den v Karlíně

V rámci přípravného týdne se ve středu 28.8. 2024 v domě Karlínské komunity uskutečnil formační den pro zaměstnance všech děl, která zde působí – střední škola Jana Boska, domov mládeže a mateřské školy Laura. Program začal společnou mší v kapli sv. Karla Boromejského, která posloužila jako krásný úvod do celého dne. Po mši jsme měli možnost přivítat nové kolegy ze střední školy a domova mládeže.

Formační den byl rozdělen do dvou částí. První část byla věnována tématu salesiánského charismatu, které je klíčové pro naši práci s mladými lidmi. Po úvodním slově sestry Marie Vavříkové jsme ve skupinkách diskutovali o tom, jak salesiánské charisma osobně vnímáme a jak ho můžeme rozvíjet v pracovním i osobním životě.

Druhá část programu se zaměřila na vedení krizové intervence. Pavol Janto, zkušený učitel našeho učiliště, nás seznámil se základními zásadami a postupy vedení krizového rozhovoru. Přestože plné pochopení této problematiky by vyžadovalo více času, program nám poskytl důležité základní znalosti a inspiraci k dalšímu studiu. V malých skupinkách jsme si následně vyzkoušeli praktický nácvik krizových situací, se kterými se můžeme ve své práci setkat.

Formační den byl obohacující nejen po profesní stránce, ale také sloužil jako milá příležitost k bližšímu seznámení celého pracovního týmu.