Ohlédnutí za “Orlákem”

Na konci srpna proběhly tradiční duchovní cvičení s doprovázením, o které se starají sestry FMA a bratři SDB. Letos tým tvořilo pět doprovázejících. Hlavní kazatelkou byla sestra Zdeňka Kůsová. Obnovit svůj vztah s Bohem přijelo 12 mladých lidí a my jsme poprosili jednu z účastnic, Bohunku Krňoulovou až ze západních Čech, aby nám přiblížila, co se na DC dělo a jak to tam probíhalo: 

“Pondělí, odpoledne. S některými se scházíme na vlakové zastávce v Čeladné, někdo přišel po svých, a někdo bloudil mlhou, ale nakonec taky dorazil. Přijeli jsme na Orlí hnízdo, abychom se duchovně cvičili. A že nám svaly posílily. Hned druhý den jsme totiž na pracovním předprogramu uklízeli dřevo k vysychání, poté pleli dlažbu a vymetali pavučiny ze všech rohů budovy. Odpoledne se skupinka odvážných horalů vydala na nedaleké sedlo pod Ondřejník. K večeru se pomalu začínají sjíždět i další účastníci a vyrážíme na pětidenní dobrodružství s Bohem!

Zbrojíme se tichem, Biblí a modlitbou. Z úryvků postupně vystupuje opakující se téma Boží hojnosti a radosti. Ať už se znovu s dalšími pěti tisíci nasytíme zázračně rozmnoženými rybami, nebo se vydáme se třemi králi poklonit Ježíškovi. Hospodin zas a znovu vystupuje z Písma jako dobrý a milostí přetékající Pán. V modlitbách nás dokáže překvapit, někdy jsou to slzy, jindy je to smích. 

Dny ubíhají, čas vyhrazený na dovolenou s Bohem se pomalu chýlí ke konci. V sobotu odpoledne probíhají poslední doprovázení a ticho se postupně rozplývá. Po večerní mši nás čeká slavnostní táborák, na kterém se jazyky otevírají už úplně. Sdílíme, co si z duchovních cvičení odvážíme. Jsou to různé drobné dárky od Boha, každý má svoje jedinečné, jsou to různé myšlenky, a hlavně je to sdílený pocit, že se sem vracíme jako domů. Pod širým hvězdným nebem pak zažijeme krásnou modlitbu biblickým tancem. Lepší kulisy na poslední společný večer od nebeského režiséra jsme si nemohli přát!

Neděle je věnovaná úklidu a zakončující mši svaté a poslednímu společnému obědu. Potom už se pomalu rozjíždíme do svých domovů. Trochu doufáme, že Bůh nezůstane jen tady nahoře, ale pojede s námi všude tam, kde ho budeme potřebovat. Jak jsme se mohli tento týden v Bibli přesvědčit, už několikrát se mu povedlo lidi takto překvapit. Ať v nás tato jistota z Boží lásky zůstává co nejdéle!” Více foto zde.