CIME

CIME je organizace sester salesiánek, která sdružuje představené všech provincií Evropy a Blízkého východu, tedy celkem 22 provincií, které jsou přítomné v 32 zemích převážně Evropy a středního východu. Každoročně v září organizuje duchovní cvičení pro všechny provinciální představené, která se letos uskutečnila v malém městečku Alí Terme na Sicílii.

Sestry tam mají přímo na pláži dům s poutním kostelem Panny Marie Pomocnice, ve kterém jsou uloženy ostatky blahoslavené setry Magdaleny Morano, která zde založila mnoho škol a dalších zařízení pro děti a mládež. Místní ji mají ve velké úctě, vděčni za to, že do jejich kraje přinesla vzdělání a kulturu. Více zde.

Kromě duchovních cvičení CIME slouží také ke sdílení a poznávání naší různosti, vzájemné pomoci, k propojování a plánování společných mezinárodních akcí na úrovni Evropy. Letos jsme plánovaly Evropské setkání salesiánek, které se uskuteční v lednu 2025 v portugalské Fatimě. No a nechybělo ani společné poznávání krásné Sicílie, která je velmi pohostinná, má dobré jídlo, teplé moře, starověkou minulost, sopku Etnu a velmi usměvavé lidi.  Více foto zde.                                       Zdeňka Švédová