Jak rozmanitě se dá slavit český patron

28. září slavíme v České Republice patrona našeho národa, svatého Václava. Přinášíme Vám zprávy, jak rozmanitě se dá tato slavnost pojmout 🙂

Tak naše sestra Lenka Vaculová, tohoto času v Praze Karlíně, se zúčastnila přímo ve Staré Boleslavi ranní mše svaté v kryptě kostela svatého Kosmy a Damiána. A sestrám k obědu přivezla limitovanou edici svatováclavského piva 🙂

To v Brně naše sestra Majka Kučerová slavila svatého Václava prací. Skupina dobrovolníků ze salesiánského střediska z Brna Žabovřesk se již podruhé vydala na Severní Moravu pomáhat lidem zasaženým povodněmi. Oslavovali tedy našeho svatého patrona v gumákách a pracovních rukavicích s lopatami a krumpáči. 

Naše sestry v Plzni šíří úctu ke svatému Václavovi mezi dětmi zvláště hravou formou. Celý týden před zmíněnou slavností byl ve znamení poznávání života svatého Václava formou luštěnek a kvízů. Zúčastnily se jak děti, které chodí do střediska, tak žáci 4. třídy Církevní základní školy, kde učí sestra Maki Hanáková. Aby toho nebylo málo, konal se i Svatováclavský turnaj v házení míčků na terč. A na každého čekala sladká odměna.

Letos se sláva svatého Václava dostala i za hranice naší země. Sestra Jana Marková slavila v Římě svatého Václava jednak v komunitě, kde sestrám připravila gamebook o životě svatého Václava, jednak přímo v bazilice svatého Petra u obrazu našeho patrona spolu s českou komunitou v Římě a poutníky.

Jak vidíme, svatý Václav se dá oslavovat různě. Doufáme však, že ho každý z vás oslavil hlavně modlitbou za náš český národ a sobotní den strávil podle svého gusta a svých možností.